”Jag blev så förbannad att jag skrev en bok”

  • 21 jun 2022
  • 3 min

// Kollage. Foto: Maria Annas

”Jag blev så förbannad att jag skrev en bok”
Markus Wilhelmson

// Kollage. Foto: Maria Annas

Lyssna på artikeln

En flodvåg av floskler har spridit sig över landet menar journalisten och författaren Fredrik Kullberg, aktuell med Svensk floskelordbok. Vi ställde fem frågor och bad honom svara som en ängslig men högtravande makthavare vars ord tömts på innehåll.

Hur skulle du beskriva din bok?

– Som en analog läsplattform. Ett unikt, icke-digitalt kunderbjudande för förmedling av underhållande content, som samtidigt ger kunder och följare – läsarna – ett kunskapsintensivt mervärde kring frågor som är top of mind. Så det är en hybridlösning. En hållbar hybridlösning.

Hur har du tagit dig an det här projektet?

– Det har varit utmanande, rena transformationsresan! Från början var jag mest committad kring den dagliga styrningen av problemlösningskaraktär, men efter att ha gått den sista milen vad gäller upskill och innovation har jag förstått vikten av att jobba mer framåtlutat och agilt. Nu är det det agila arbetssättet som gäller. En kan säga att det ligger i mitt DNA.

Vad är viktigast att tänka på när man läser din bok?

– Värdegrunden. Med delaktighet, respekt och ansvar bygger vi en gemensam läsupplevelse.

Vad hoppas du att din bok ska uppnå?

– Jag vill göra skillnad genom att facilitera empowerment. I en värld som blir allt mer komplex, där allt som kan digitaliseras kommer att digitaliseras, känner jag mig ändå trygg med att ett plattforms-oberoende content kan skapa både balans och synergier bland brukarna. Det brinner jag för!

Jag förstår inte riktigt vad du menar. Kan du inte försöka att konkretisera eller i alla fall prata svenska?

– Får man alltså prata vanligt nu? Skönt! Jo, jag har länge gått och retat mig på störtfloden av högtravande men intetsägande fraser i den svenska offentligheten. Floskler som inte verkar ha något annat syfte än att skyla över konflikter, dölja maktanspråk, öka konsumtionen och göra budskapet märkvärdigare än det oftast är. Nog är det lätt att känna uppgivenhet när man för hundrade gången hör våra överhetspersoner babbla om förändringsresor, omställning och flexibilitet. Själv blev jag till slut så förbannad att jag skrev en bok, i den svarta satirens form. Vore kul om folk vill läsa.


Fotnot: Svensk floskelordbok av Fredrik Kullberg ges ut av Karneval förlag.

Fler utvalda artiklar